Po napornem smučanju brez wellnessa? Ne, hvala!

Katarina Matejčič

Tanja Smrekar

Finance 216/2009
6.11.09 00:01

Wellness v smučarskem hotelu je nujen, če tega ni, ne bo prišel nihče, vse pogosteje opažajo turistične agencije

Navade zimskih počitnikarjev se zaradi recesije spreminjajo, priznavajo turistične agencije. V Kompasu tako opažajo vse večje zanimanje za kratke počitnice, v Ski & Funu prodajo manj aranžmajev srednjega razreda, a več najcenejših in dragih. Tudi v Gradturju laže prodajajo dražje hotele, kot tiste z dvema ali tremi zvezdicami.

Skupno vsem ponudbam, tudi če sami pobrskate po spletnih straneh domačih in tujih smučarskih središč, so obvezne wellness storitve v centrih dobrega počutja. "Če se hoteli niso prilagajali novim zahtevam gostov in te ponudbe nimajo, k njim ne bo prišel nihče," je prepričan Jure Babarovič, direktor Gradturja.

Dve ali tri zvezdice ne gredo v prodajo

"Najbolje gredo hoteli in apartmaji z več, recimo štirimi, zvezdicami. Težave pa imamo s prodajo hotelov z dvema ali tremi zvezdicami," pravi Babarović.  Gradtur sicer ponuja le počitnice v Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Kot dodajajo, jim prodaja v Avstriji ne gre tako dobro kot prodaja slovenskih aranžmajev tujcem, predvsem z območja nekdanje Jugoslavije. Največ zanimanja je za Pohorje, Kranjsko Goro in Bohinj. "Tisti, ki letos niso dali ponudb 'first minute' z nižjimi cenami, naj ne pričakujejo večjega izkupička. Pa to ne velja samo za smučanje, enako pričakujemo tudi za poletje."  

 

 

Kje boste srečali največ Slovencev?

V Sloveniji od smučarskih destinacij letos najbolj izstopa Kranjska Gora, pravijo v Kompasu, v Avstriji se povečuje povpraševanje po Bad Kleinkirchheimu, Katschbergu in Saalbachu, v Italiji pa po Kronplatzu, Salva Gardeni in Canazeiju. V Franciji raste povpraševanje za smučanje v Chambroussu, Puy St. Vincentu in Val d'Alosu.

Posebne želje

Nekateri povprašujejo tudi po bolj eksotičnih in dražjih lokacijah oziroma možnostih, kot sta heliski (helikopter pripelje smučarja na vrh hriba) v Kirgizistanu in cat skiing (smučanje in skakanje prek skal na neurejenih smučiščih) v Kanadi. Druge mikajo smučarske počitnice nad iranskim glavnim mestom Teheran ali (turno) smučanje v Maroku. Tretje pa najbolj vleče luksuz.

"Po vsebini najelitnejši so najemi vil v francoskih in švicarskih Alpah. Tedenski najem znaša od 35 tisoč evrov, medtem ko prenočitev v hotelih v smučarskih središčih, ki so člani posameznih verig, kot so SLH (Small Luxury Hotels) in LHW (The Leadingh Hotels of the World), stane od 410 evrov," navajajo v Kompasu.

In koliko zaslužijo s smučarijo? "V sezoni 07/08 nam je smučarski del prinesel 1,95 milijona evrov, lani 2,3 milijona, enako rast pa, upoštevajoč trenutne razmere, pričakujem tudi v letošnji sezoni," končujejo odgovorni na Kompasu. V Skifunu in Gradturju nam številki niso razkrili.

 

© Gradtur d.o.o.