Datum objave: 8.11.2004   Rubrika: Novosti

SUDEĆI PREMA REKORDNO RASPRODANIM SKIJAŠKIM ARANŽMANIMA ZA DESTINACIJE U DEŽELI TURIZAM POLITICI (IPAK) NE VJERUJE
Zahlađeni politički odnosi sa Slovenijom ne utječu na skijaše

Nikada do sada nismo u tako kratkom roku prodali Hrvatima aranžmane za slovenska skijališta, a ako se ista priča ponovi kada Hrvati nama budu prodavali ljetovanja – možemo biti mirni, ističe Jure Babarovič iz ljubljanske agencije »Gradtur« (www.gradtur.si)

RIJEKA – Prvi test odražavanja ponovno zahlađenih odnosa između Hrvatske i Slovenije na turizam je skori početak skijaške sezone, no sudeći prema trenutnom stanju – turizam politici ne vjeruje. Naime, prodaja skijaških aranžmana za destinacije u Sloveniji nikada nije išla bolje, a to tvrde slovenske ali i hrvatske turističke agencije. Razloge prije svega valja tražiti u kvaliteti proizvoda, pa hrvatski turistički djelatnici u narednoj sezoni eventualan slabiji dolazak Slovenaca neće moći pravdati političkim odnosima između dviju zemalja.
    – Nikada do sada, od osamostaljenja nismo u tako kratkom roku prodali Hrvatima aranžmane za slovenska skijališta, a ako se ista priča ponovi kada Hrvati nama budu prodavali ljetovanja svi skupa možemo biti mirni jer ćemo političarima dokazati da se gospodarstvenike ne tiču njihovi sukobi. Svi se trudimo živjeti što bolje – kazao nam je Jure Babarovič iz ljubljanske turističke agencije »Gradtur« dodajući da, što se tiče skijanja, ima još malo slobodnih aranžmana u razdoblju zimskih školskih praznika.

Slovenska skijališta pojeftinila

– Najbolje nam ide Mariborsko Pohorje i Kranjska Gora, a Hrvati obavljaju on-line rezervacije ili nam se javljaju osobno iz Splita, Zadra, Zagreba, Istre... Istina je da su slovenska skijališta malo pojeftinila za ovu sezonu, no radi se o cijenama koje su oko pet posto niže nego lani, pa to nije toliko utjecalo na veću potražnju. Hrvati su jednostavno zadovoljni s našom zimskom ponudom i zato se vraćaju i dolaze u sve većem broju. Tendencija je da se traži kvalitetniji i skuplji smještaj, odnosno veći problem imamo s prodajom aranžmana u hotelima s dvije ili tri zvjezdice jer u Sloveniju dolaze Hrvati bolje kupovne moći i što se nas tiče nema nikakvog straha od utjecaja politike na turistička kretanja – zaključuje Babarovič.
    Slična iskustva imaju i u »Generalturistu« gdje od Maje Weber saznajemo da se političke aktualnosti uopće ne osjete na prometu.

Zanimljive i toplice

– Dapače, sjajno idu Kranjska Gora i Rogla, a moram reći da je na top listi Hrvatima omiljenih skijališta Kranjska Gora na trećem mjestu iza austrijskog Bad Kleinkirchheima i talijanskog Kronplatza. Razloge valja tražiti u blizini slovenskih destinacija, ali i u kvaliteti njihove ponude koja je vrhunska pogotovo u dijelu wellnessa. U programu wellness ponude naše agencije više od 70 posto Hrvata odlučuje se na odlazak u slovenske toplice, pogotovo Rogašku Slatinu. Slovenci imaju dorađenu ponudu, nude dodatne vrijednosti i hrvatsko tržište na to jako dobro reagira. Primjerice, teško je odoljeti Valentinovu u Rogaškoj Slatini gdje jedna osoba sve dobiva gratis – ističe Maja Weber zaključujući da interes Hrvata za slovenskim turističkim destinacijama stalno raste.

Andrea BRALIĆ

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.