Iskalnik počitnic

Cavtat


Koristne informacije

Cavtat

Cavtat -turistično in zgodovinsko mesto v bližini Duborvnika. HrvaškaCavtat je edinstven kraj v južnem Jadranu, le 20 km nižje od Dubrovnika. Gre za starejši kraj na hribčku polotoka Rat, ob morju se nahajajo novejše hotelske namestitve. Da gre za starejše mestece pričajo ohranjeni kulturni spomeniki in renesančna arhitektura s pridihom gotike iz časa Dubrovniške republike.

Cavtat je za Dubrovnikom najpomembnejše turistično središče na vzhodnem delu južnega Jadrana. Mestece je predvsem privlačno zaradi svojega zelo slikovitega položaja na polotoku z zalivčki na obeh straneh, z lepimi plažami, bujnim sredozemskim rastlinstvom in prijetnim podnebjem.

Zgodovina
Grški pomorščaki so nekje okoli 4. pr. n. št. položili temelje mestu in mu dali ime Epidaurum, po slavnem peloponeškem soimenjaku. Rimljani so ga kasneje spremenili v važno pomorsko bazo. V 7.stol. so ga osvojili, oropali in požgali stari Slovani in Avari. Prebivalci so zbežali na bližnje otoke, pa tudi na otoček Lave na katerem bo kasneje nastal Dubrovnik.

Cavtat je bil v posesti Dubrovnika do 1302 in ponovno od leta 1427 dalje.

Največje znamenitosti v Cavtatu so: frančiškanski samostan iz 15. stol. in samostanska cerkev iz 1483. Baročna župnjiska cerkev sv. Nikole iz 17. stol. V cerkvi so dragocene slike, med katerimi so tudi dela Vlaha Bukovca, renesančni Knežev dvor (1558) z muzejsko zbirko, arhivom, bogato knjižnico in lapidarijem. Nad mestom pa dominira mavzolej družine Račić, delo Ivana Meštrovića postavljen leta (1922).


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net