Naravni in narodni parki, Hrvaška | Hrvaska.net

Iskalnik počitnic

NARAVNI IN NARODNI PARKI

Mapa Plitvice Risnjak Krka Kornati Brijuni Biokovo Lonjsko polje Otok Mljet Starigrad-Paklenica Starigrad-Paklenica Velebit Velebit Medvednica Telašćica Telašćica
Koristne informacije

NARAVNI IN NARODNI PARKI

Naravni in narodni parki, čudoviti naravni in narodni parki v bližini hotelov, mobilnih hišic, Brioni, Kornati, otok Mljet, Krka, Paklenica, Velebit, HrvaškaNa Hrvaškem se parki delijo na nacionalne in na narodne parke.

NACIONALNI PARKI

Brioni
Skupina otokov in nacionalni park (od 1983) pred zahodno obalo Istre. Brijone tvorijo trije otoki, številni otočki in grebeni. Obale otokov so zelo razgibane. Zaradi geografske lokacije in nizkega terena so Brijoni pozani po svoji mili klimi; zime so mile s povprečnimi temperaturami 6 °C, poleti pa je povprečna temperatura 22.8 °C. Vegetacija je zelo bogata: lovor, oljke,bori in rožmarin.

Kornati
So največji arhipelag v Jadranskem morju, ki je sestavljen iz 147 otokov, otočkov in grebenov. V dolžino merijo 35 km, v širino pa 16 km. Zime so mile (7.3 °C), poletne temperature zraka pa ne presežejo 33 °C. Kornati so eno najbolj bogatih področji z ribami v Jadranskem morji.

Krka
Reka v Dalmaciji; izvira ob zahodnem vznožju Dinare in se pri Šibeniku izliva v morje. Teče v kanjonu, ki je globok tudi do 200 m, pri tem pa zaradi toka čez ovire ustvarja slapove.

Mljet
Jugozahodno od Dubrovnika leži otok Mljet. Na njegovem zahodnem delu se razprostira Nacionalni park z dvema globokima zalivoma, ki ju zaradi zelo ozke povezave z odprtim morjem imenujejo tudi jezera; bujna sredozemska vegetacija, vredni antični spomeniki in benediktinski samostan iz 12. stoletja na otočku sredi jezera - zaliva.

V vodah mljetskih jezer so odkrili najstarejšo in največjo (50 cm) do sedaj znano vrsto meduze.

Klima je značilna mediteranska; povprečna januarska temperatura je 8.7 °C, julijska pa 24 °C.

Paklenica
Je najbolj poznana po plezalnih možnostih. Nacionalni park je postala leta 1949 in obsega 102 km2.

Plitvice
Sestavlja 16 med seboj povezanih jezer. Najvišje ležeče jezero je Proščansko. V decembru in januarju jezera ponavadi zamrznejo. Nacionalni park so postale leta 1949 in obsegajo 295 km2.

Risnjak
Gorski masiv in nacionalni park (od 1953) na zahodnem delu Gorskega Kotorja. Za nacionalni park je bil proglašen leta 1953. Klima je tipično gorska s povprečno letno temperaturo 6.5 °C.

Velebit
Najdaljša gorska veriga na Hrvaškem s skupno dolžino 145 km.Najvišji vrh Velebita je z 1.699 m Mali Rajinac.Pod Velebitom se gradi tunel Sv. Rok, skozi katerega bo potekala avtocesta.

NARAVNI PARKI

Biokovo
Imopozantna skalnata gora neposredno ob morju nad Makarsko riviero z bogato raznovrstno floro in favno ter veličastnimi razglednimi točkami.

Kopaški rit
Veliko naravno močvirno področje na ustju Drave in Donave z izjemno bogatimi in raznovrstnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami, še posebej ribami močvirnimi pticami. V gostih gozdovih se skrivajo črede jelenov in divjih prašičev.

Lonjsko polje
Močvirno območje ob Savi med Siskom in Novo Gradiško , eno od največjih ohranjenih močvirij v Evropi, s prostranimi gozdovi hrasta lužnjaka.

Medvednica
Gorski masiv neposredno ob glavnem mestu Zagrebu. Zaradi ohranjenih prostranih bukovih in smrekovih gozdov ter mnogih različnih naravnih znamenitosti (jame, slapovi, kanjoni) je Medvednica glavno rekreacijsko področje Zagreba.

Telašćica
Jugozahodni del Dugega otoka v srednji Dalmaciji s prostranim in globokim istoimenskim zalivom, kjer je popularno zbirališče navtikov. V zalivu je več lepih otočkov, neposredno ob morju pa je majhno slano jezerce. Na strani proti odprtem morju so najvišji hrvaški klifi, visoki do 180 metrov.

HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net