Iskalnik počitnic

Otok Lastovo


Koristne informacije

Otok Lastovo

Otok Lastovo, čudovit otok, nekrnjena narava, apartmaji Lastovo, hoteli Lastovo, Južna Dalmacija, HrvaškaArhipelag Lastovo sestavlja 46 otokov in čeri na površini 56,2 km2; južno od otoka Korčula ter 60 navtičnih milj od rta Gargano na italijanski obali. Arhipelag pripada Hrvaški.

Naselje Lastovo je s cesto povezano z naseljem Ubli, ki leži na zahodu otoka in je glavno otoško pristanišče.

Na otoku, na katerem stalno živi 835 prebivalcev (popis 2001), je več stalnih naselij, in sicer Lastovo, Skrivena Luka, Uble in Pasadur. Glavno in največje otočno naselje je Lastovo, ki leži v notranjosti na severnem delu otoka, nasproti Korčule.

Prebivalci se ukvarjajo s poljedelstvom, vinogradništvom, pridelavo oljk, ribolovom, predelavo rib in turizmom. Največ turističnih objektov je v Skriveni Luki.

Zanimivost:
Vojaški objekti
Po drugi svetovni vojni je Lastovo doživela enaka usoda kot bližnji otok Vis - postal je otok, rezerviran za vojsko JNA. Zato je bil dostop do Lastova tujim državljanom prepovedan. To je seveda pripeljalo do gospodarske stagnacije in depopulacije otoka. A hkrati je to omogočilo ohranitev narave v njeni primarni obliki. Leta 1988 je bila prepoved delno olajšana in tuji državljani so smeli prihajati na Lastovo, kar je bil začetek razvoja turizma.

Po razglasitvi neodvisnosti Hrvaške leta 1991 so pripadniki Jugoslovanske ljudske armade (JNA) ostali na Lastovem do 30. maja 1992, ko so zapustili vojaške baze na Lastovu.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net