Iskalnik počitnic

Trogir


Koristne informacije

Trogir

Trogir, kulturno-zgodovinsko mesto, hotelski kompleks Medena, v porastu je navtični turizem, Srednja Dalmacija, Hrvaška

Trogir je mestece in pristanišče na Hrvaškem, na koncu Kaštelanskega zaliva, v Trogirskem kanalu, 25 km zahodno od Splita, Splitsko-dalmatinska županija.

Trogir leži na manjšem otočku med otokom Čiovo in kopnim. Del mesta na severni obali pri ladjedelnici, je povezan s premičnim mostom z delom mesta zgrajenim na umetnem otoku. Od kopnega ga deli ozek kanal, preko katerega je postavljen nepremični most.

V okolici Trogira so lepe plaže, posebno tista okoli Segeta, zahodno od Trogira in plaža v zalivu Saldun na severozahodu Čiova.

KRATKA ZGODOVINA MESTA:
Na ozemlju današnjega mesta so v 3.pr. n. št. Stari Grki ustanovili naselje Tragurion, ki se je v rimski dobi imenovalo Tragurium in se razvilo v močno pristanišče. Z razvojem bližnjega mesta Solina (Salone), ki je danes predmestje Splita, je pričel Trogir počasi zgubljati svoj pomen. Po propadu rimskega imperija pride Trogir pod oblast Bizanca. V času naseljevanja Hrvatov se v Trogir zgrinjajo izgnanci iz Solina. Kljub formalnemu priznavanju bizantinske oblasti Trogir od 9. stol. dalje plačuje davke hrvaškim vladarjem. Mesto dobi v 9. stol. svojo škofijo, ki je bila ukinjena 1828. Po padcu beneške republike 1797 pride Trogir do leta 1918 pod oblast habsburške monarhije. V letih pred drugo svetovno vojno je v sklopu SHS. Po fašistični agresiji 1941 in kasnejši nemški okupaciji so Togir 20.x.1944 osvobodili partizani. Danes je v sklopu Republike Hrvaške.

TURIZEM V TROGIRJU:
Turizem se je pričel razvijati v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so začeli v Trogir zahajati prvi gostje iz Češkoslovaške. Trogir je postajal točka za oddih velikih imen, slikarjev, vladarjev, znanih osebnosti. Prvi turistični vodič o Trogirju je bil spisan in objavljen že leta 1936. Po II. svetovni vojni je turizem ponovno pričel rasti.

Trogir ni klasično turistično mesto, kamor bi gostje prihajali le zaradi sonca. Je kulturno-zgodovinsko mesto pod UNESCOVO zaščito. V devetdesetih ni prišlo do želje po gradnji velikih hotelskih kompleksov v Trogirju - edini je kompleks hotelov in apartmajov Medena. Do danes so še zgradili nekaj manjših hotelov (do 50 sob). V bližini se nahaja še avto-kamp s 3000 mesti.

Pomemben za Trogir je navtični turizem. Zgrajeni sta bili dve veliki marini na področju Trogirja za 500 ladij. Marina omogoča priveze za barke, čolne, gliserje, jadrnice skozi cleootno leto.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net