Iskalnik počitnic

Crikvenica


Crikvenica

Crikvenica, Kvarner, Hrvaška, mesto v regiji Vinodol v hrvaškem primorju, 37 km jugovzhodno od Reke s populacijo 5763 prebivalcev. Crikvenica je turistično središče in klimatsko zdravilišče v Kvarnerju, z lepimi prodnatimi plažami.

Crikvenica je turistično središče in klimatsko zdravilišče v Kvarnerju, z lepimi prodnatimi plažami. Kvarner, Hrvaška


Mesto se nahaja ob potoku Dubračina, čigar dolina povezuje mesto z notranjim delom Vinodola.
Crikvenica je ime dobila po Pavlinskem samostanu - cerkvi (crkva, crikva), ki ga je dal postaviti Nikola Frankopan v letu 1412 ob sotočju Dubračine in morje.

Crikvenica ima ugodno klimo; povprečna letna temperatura zraka je 13.2 °C, v januarju 5.4 °C in v juliju 23.3 °C.

Ekonomija sloni na kmetijstvu, poljedelstvu, živinoreji, ribolovu in predvsem turizmu.

Mesto ima 100 letno tradicijo v turizmu in je danes eden vodilnih turističnih centrov v Kvarnerskem zalivu. Crikvenica je na področju turizma postala zanimiva že v letu 1890, ko so tujci obiskovali mesto kot ekskuzijo iz Opatije. V letu 1891 se je odprl prvi hotel, ki je bil v lasti Ivana Skomerze. Imenoval se je Erzherzogin Clotilde. V istem letu je Franc Jožef kupil Pavlinski samostan in ga preuredil najprej v letovišče za vojsko, kasneje pa je postalo letovišče za otroke. Hiter turistični razvoj je spodbudil nastanek mestne plaže in mestnega parka. Hotel Therapia, ki še vedno velja za enega najlepših hotelov na Hrvaškem, je bil zgrajen v letu 1895 in je v skladu z konceptom takratnih dni služil kot zdravilišče.

1906 je Crikvenica uradno postala priznana kot zdraviliško mesto.

Turistični razvoj v Crikvenici se nadaljuje in njena čudovita obala, ki se razteza od Jadranovega do Selc, ponuja izjemne možnosti za počitek in rekreacijo. Crikvenica je do danes obdržala oznako zdraviliškega mesta, saj se v njej nahaja medicinski inštitut Thalassotherapia, ki je specializiran za področja dihalnih nepravilnosti in bolezni ter revmatizma.

Plaže ponujajo obilo zabave in rekreacije za otroke, kar uvršča Crikvenico med najbolj priljubljena letovišča za družine. Mesto se ponaša tudi z akvarijem, kjer sta prikazani flora in favna Jadrana ter različne vrste tropskih rib.

SELCE so majho turistično mesto in luka Kvarnerja, sam kraj pa leži v zalivu, kjer se pobočja blago spuščajo proti morju. Mesto leži 3 km jugovzhodno od Crikvenice. Tukaj boste našli poznano peščeno plažo, ki je v samem mestu in nekoliko samotnih zalivov s prodnatimi plažami. V bližini je tudi avtokamp ter lepa obalna sprehajalna pot, primerna za sprehode, tek, vožnjo s kolesom ali pa rolanje, pripeljala pa Vas bo v Crikvenico.

Mesto je znano po stoletni turistični tradiciji, tako da poleg raznovrstnih namestitvenih kapacitet ponuja tudi urejene, večinoma prodnate plaže, več gostinskih objektov, manjšo luko za plovila ter nekaj športno-rekreacijskih terenov za tenis in minigolf. Zaliv Selce je skupaj s sosednjim zalivom Slane primeren za športe na vodi, glavna plaža pa je opremljena tudi z različnimi rekviziti za najem. Selce je ohranilo pristnost primorskega mesta, zato od zabavnih prireditev negujejo predvsem tradicionalne ribiške fešte, če pa morda iščete nekaj posebnega, bližnja Crikvenica nudi zabavo za vsak okus. Zaradi teh razlogov so Selce odlično letovišče za družinske in aktivne počitnice.HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net