Iskalnik počitnic

Otok Brač - Bol


Otok Brač - Bol

Otok Brač, Bol, čudovite prodnate plaže, plaža Zlatni Rat, Apartmaji Bol, hoteli Bol, hoteli Brač, Bluesun, Elaphusa, Borak, Bonaca, Srednja Dalmacija, Hrvaška

Otok Brač je z Vidovo goro najvišji otok na Jadranu. Na njej je bil med drugo svetovno vojno ubit sin britanskega premiera Winstona Churchilla, ko je kot zavezniški vojak pomagal domačim partizanom.

Z dolžino 40 km, širino 13 km je Brač tretji največji otok med vsemi otoki in otočki na hrvaški obali. Otok je naseljen že nekaj stoletij, na njem pa so našli tudi ostanke pračloveka v jami Kopačina.

Klima otoka je tipično mediteranska. Sonce sije v poletnih časih med 9 in 12 ur dnevno.

Brač leži v najbolj sončnem jadranskem pasu s prek 2700 sončnimi urami. Povprečna temperatura se giblje :
- poleti med 24 stopinjami Celzija
- pozimi med 8,6 stopinjami Celzija.

Obala otoka je zelo razčlenjena in dolga 175 km. Številni zalivi in plaže se nizajo ena za drugo. Na severni strani blestita Lovrečina (oddaljena od apartmajev Ivan le 10 min/avto ). Južna stran je znana po Zlatnem ratu (Bol).

Na samem otoku je 22 naselij, poleg teh pa obstaja še 12 vasic in 5 zapuščenih naselij. Vsa mesta in zaselki imajo svoje posebnosti in kulturno zgodovino. Splitska je ena od njih.

Glavne dejavnosti:
- kamnoseštvo (pridobivanje belega in čvrstega apnenca),
- turizem,
- predelava rib,
- poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo in živinoreja.


Točke na otoku, ki so vredne ogleda:

PUSTINJA BLACA (vstopnina)
Blaca naj bi nastala postopno, najprej so se v skalnato jamo poleg objekta naselili menihi, nato pa so okoli nje začeli graditi samotarska prebivališča. Leta 1551 naj bi iz celine, predvsem iz Poljic pobegnili ljudje pred Turki. V Blacah so tako gradile svojo kulturo cele generacije menihov. Zadnji med njimi je bil Niko Milčević, ki je umrl leta 1963. Preostalo pa boste izvedeli od vodnikov…

ZMAJEVA VOTLINA
Njena največja uganke je, kdaj je pravzaprav nastala. Glavni relief predstavlja bitko med dobrim in zlim. Več o njej lahko izveste ob obisku...

VIDOVA GORA
Vidova Gora 778m (prečudovit razgled na sosednje otoke in Italijo),

Muzej o otoku Braču (naselje Škrip - vstopnina)

Bol; 1478 prebivalcevJe naselje in pristanišče na južni strani otoka Brač. Nahaja se na vznožju Vidove Gore (778m) in Dratevega hriba (627 m). Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradništvo (v mestu se nahaja vinarska klet z kapaciteto 150 vagonov), ribištvo (solilnice srdel) in turizem.

Peščane plaže (Zlatni rat in tudi druge) se nahajajo cca. 15 km (od zaliva Martinica na vzhodu do zaliva Blaca na zahodu). Od Bola vodi strma planinska steza do vidikovca na Vidovoj gori. Približno 5 km zahodno od naselja Bol se nahaja vasica Murvica, nad katero se nahaja zapuščeni samostan z jamsko cerkvijo. Plaža Zlatni rat je peščeni rt. Po svoji obilki in izgledu je edinstveni fenomen - kot jezik -, premika se, včasih na eno, včasih na drugo stran, odvisno od tega kako piha veter in kako udarjajo valovi. Ljubiteljem športa in rekreacije Bol ponuja 25 teniških igrališč, osrednji teniški stadion z 1820 sedišč, kjer se odvijajjo tudi teniška tekmovanja (WTA Croatian Bol Ladies Open). Poleg tega je Bol znan po vsakodnevnem močnem maestralu, ki s tem ljubiteljem srfanja nudi edinstvene vremenske razmere.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net