Iskalnik počitnic

Otok Krk - Omišalj


Koristne informacije

Otok Krk - Omišalj

Otok Krk, turistično mestece na severu otoka Krka, Otok Krk, Omišalj, Kvarner, Hrvaška
Omišalj (italijansko Castelmuschio, nemško Moschau) je turistično mesto in pristanišče na otoku Krku (Hrvaška), ki je središče občine Omišalj; le-ta pa spada pod Primorsko-goransko županijo.

Omišalj leži na severozahodni strani otoka na okoli 80 mnm visokem strmem griču nad morjem, na notranji strani širokega Omišaljskega zaliva. Iz Omišlja se nudi lep razgled na Riješki zaliv in Opatijsko rivijero, na strme obale Cresa in bližnjo razvejano obalo Krka.

Kraj sestoji iz dveh delov. Stari del leži na griču. Novi, obalni del s hotelskim kompleksom in vilami pa je povezan s starim centralnim delom s potmi in cestami, ki s severne strani vodijo skozi gozd borovcev in cipres, z zahodne strani pa skozi nasade oljk.

Prostran in širok Omišaljski zaliv je izpostavljen samo severozahodnim vetrovom in je dobro zaklonišče tudi večjim ladjam. Zahodna obala zaliva, ki se razprostira na ozkem polotoku je pretežno gola, strma in grebenasta, vzhodna obala, pa je nizka in gozdnata.

V pristanišču, ki se nahaja na koncu Omišaljskega zaliva v ovalnem zalivčku Pesje, leži kamnit pomol, na koncu katerega stoji svetilnik, ki oddaja svetlobni signal: B Bl 4s. Ob pomolu lahko pristajajo plovila z ugrezom 1,5 do 2 metra. Luka je zavarovana pred vsemi vetrovi, razen pred severozahodnimi, ki lahko povzročajo večje valove. V zalivu Pesje stoji tudi marina, ki ima 200 privezov v morju in 60 mest na obali.

Največja globina morja v marini je do 3,5 metra. V marini je dvigalo (4,5 t) in splavna drča


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija -15 %

AKCIJA

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
[email protected]