Iskalnik počitnic

Otok Lošinj


Otok Lošinj

Otok Lošinj, Mali Lošinj, Veli Lošinj, prekrasna narava, klima je primerna za zdravljenji bolezni dihal - Kvarner, HrvaškaOsnovne informacije - otok Lošinj


Otok Lošinj se nahaja na severu hrvaškega Jadrana, v kvarnerskom zalivu in je del cresko-lošinjskog arhipelaga.

Cresko-Lošinjska otočna skupina razen dveh glavnih otokov - Cresa in Lošinja, zajema tudi manjše otoke: Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane i Male Srakane, ter še vrsto nenaseljenih otočkov. Mesto Osor, se nahaja na na ožini med Cresom in Lošinjom, po njem je tudi dodeljen otočji zgodovinski naziv.

V davni preteklosti sta bila Cres i Lošinj en otok, šele z izkopom kanala pri Osorju, (v rimski dobi) pa sta nastala dva otoka.

Arhipelag - otok Lošinj


Cresko - lošinjski arhipelag se razprostira na 513 kvadratnih kilometrih, dolžina obale znaša 501 km. Šteje 36 otokov in otočkov. Najvišji vrhovi otoka Cresa dosegajo 650 m (Gorice) in 648 m (Sis), najvišji vrhovi Lošinja 588 m (Televrin) i 557 m (Sv. Nikola). Eden od otočjih fenomenov je otok Susak - apnenčev greben prekrit z praporjem in peskom. Susek je otok na katerem se način življenja, oblačenja, govora i obdelovanja zemlje v preteklih 500 letih skoraj ni nič spremenil.

Klima
Med severnim i južnim delom so prisotne znatne mikroklimatske razlike, severni del Cresa je globoko zažrt v riječki zaliv, izpostavljen je močnim naletom burje, in pozimi pogosto prekrit z snegom, kar so tudi karakteristike blage kontinentalne klime. Južni del otočje skupine je bolj zakrit, in ima izrazito mediteransko klimo. Povprečna temperatura zraka poleti znaša 24°C, pozimi 7°C, povprečna letna vlažnost zraka je 70%, število letnih sončnih ur pa presega 2600 ur. Zaradi dobrega razmerja med temperaturo in vlažnostjo je klima primerna za zdravljenje alergijskih bolezni dihalnih organov.

Morje
Neprestana morski tokovi v zalivih s kamnitim dnom dajejo morju izrazito bistrino. Temperatura pa pozimi ni nižja od 12°C, poleti pa višja od 27°C.

Vransko jezero
Je naravni fenomen, saj se njegova višina gladine nahaja pod gladino morja, ki obkroža jezero. Dno jezera se nahaja 74 m pod dnom morja. Dolgo je 5.5 km in 1.5 km široko. Površina jezera znaša 5.75 kvadratnih kilometrov. To sladkovodno jezero je naravni rezervoar zdrave pitne vode, kakor tudi dom mnogih sladkovodnih rib.

Flora
Na severu otočja so širše šume i šikare hrasta, graba in crnike. Srednji del otoka je spremenjen v pašnike, maslnove nasade in vinograde, neobdelani del pa je zarasel z makijo. Čez južni del arhipelaga se razprostirajo borove šume, lovor in makija.

Mali lošinj, št. prebivalcev: 6566MALI LOŠINJ, mesto, pristanišče in turistično središče na otoku Lošinju, nahaja se na jugovzhodnem delu prostranega in dobro zaščitenega zaliva. Gospodarska osnova je poljedjelstvo, ribištvo, ladjedelništvo, pomorstvo in turizem. Klima je blaga, s toplo zimo; povprečna temperatura zraka v januarju znaša 7,3 °C, v juliju 24,7 °C; povprečna letna temperatura zraka je 15 °C.

Naselje se nahaja v najbolj zaščitenem delu zaliva. Z jugovzhodnega dela zaliva vodi cesta proti Velikemu Lošinju. V zalivu Malega Lošinja je urejena marina, opremljena je za vse tipe jaht in motornih čolnov.
Dolga turistična tradicija mesta sega v 80-ta leta XIX. st. in je povezana z gosti ki so v Mali Lošinj prihajali zaradi zdravstvenih problemov. Leta 1886. se je ustanovilo Društvo za polepšavanje i pogozdovanje M. Lošinja, po čigavi zaslugi se na polotoku Čikat in na okolni kamenjar sadili alepski bor, zaradi česar je Čikat tudi danes, poleg sunčne obale, glavna turistična cona. Danes je Mali Lošinj turistično središče otoka Lošinja. Ponudbo sestavljajo raznovrstene, kvalitetetne kapacitete (hoteli, pansioni, apartmaji, in kampi), športno-rekreacijska ponudba zajema (šolo jadranja, šolo potapljanja, surfing, športni ribolov, tenis, minigolf, kegljišče), specialitete domače in mednarodne kuhinje ter številne kulturne manifestacije, sprehodi, ladijski izleti.
Glavne manifestacije: Mednarodno teniško tekmovanje - Lošinjska rivijera (junij in julij); Lošinjska regata (začetek avgusta); Mednarodno tekmovanje v podvodnem ribolovu (v decembru); Vela Gospa (15. avgust); Ribiške noči (julij-avgust); Pihalni orkester in mažoretkinje - tedenski nastopi (1. julij - 31. avgust).

Veliki Lošinj, št. prebivalcev: 994Zaradi lepe, slikovite lege v hribovitem in pogozdenem krajoliku (visoke stare kamnite hiše in vrtovi z retkim rastlinjem) in blage klime, ima Veliki Lošinj dolgo turistično tradicijo. Leta 1866. je nadvojvoda Karlo Stjepan zgradil dvorec, poznan pod imenom Morska straža (Seewarte), 1892. je mesto je razglašeno klimatskim zdraviliščem. V parku dvorca je lastnik dal zasaditi več kot dvesto uvoženih vrst rastlinja, v čemur so ga sledili tudi mnogi lošinjski pomorski kapitani in tako danes pripomogli k lepemu izgledu Velikega Lošinja. V dvorcu se danes nahaja bolnica za zdravljenje težav pri dihanju. Poznan je po negovani in bujni vegetaciji, slikovitem ambijentu ohranjenega mediteranskega mesteca ter čistem morju in lepih plažah. Veliki Lošinj nudi kvalitetetno namestitev (hoteli, apartmaji), športno-rekreacijska ponudba zajema (tenis, minigolf, jedrenje, ronjenje, sportski ribolov), raznovrstna gastronomska ponudba ter posebno cenjeni sprehodi. Številne kulturne i športne manifestacije se nahajajo in izvajajo v 4 km oddaljenem Malem Lošinju.

Na otoku Lošinj - priporočamo:

Hotel Aurora 4* - Mali Lošinj
Family hotel Vespera 4* - Mali Lošinj
hotel Bellevue 5* - Mali Lošinj
hotel Punta 4* - Veli Lošinj


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net