Iskalnik počitnic

Otok Pag


Otok Pag

Otok Pag, otok z najdaljšo obalo na Jadranu, peščene in prodnate plaže, Zrće, Zrće, Gajac, Straško, Povljana, otok Pag, hoteli Pag, apartmaji Pag, mobilne hišice Pag, Kvarner, Hrvaška
Otok Pag je eden od največjih Jadranskih otokov. Z 285 km2 je peti po velikosti z 270 km razčlenjene obale pa je otok z najdaljšo obalno linijo na Jadranu.
Otok je prepoln, zalivov in rtov. Največji paški zaliv obkroža 20 km peščenih plaž.

Pag je edinstven po številnih stvareh:
- najprej po vegetaciji in rastlinju
Pag je najmanj poraščen otok na Jadranu, največjo redkost predstavljajajo drevesa. Po njem raste aromično rastlinje, na katerem se pasejo ovce in s tem dajejo značile okus paškemu siru in janjetini.
- slanosti
Na otoku že vrsto stoletij pridelujejo sol. Na Pagu si lahko še danes ogledate stari način pridobivanja soli (glinasti bazeni) .
- paški čipki
Le ta se neguje že nekaj stoletij in je vsaka zase poseben unikat.

Najstarejše mesto na otoku je mesto Pag. Leta 30. III 1244 mu je Bela IV podaril atribut svobodnega kraljevskega mesta. Gradnja današnjega mesta Paga se je pričela leta 1443 pod strogimi načrti hrvaškega renesančnega kiparja Jurja Dalmatinca. Dela so izvedli v nekaj več kot dveh desetletjih.

Poleg tega se na Pag-u skriva še eno veliko bogastvo, le to je znanstveno dokazano in preverjeno zdravilno blato.

Enostaven pristop na otok omogoča most, ki se nahaja na najbolj vzhodni točki otoka.

Pag vam tako nudi, divjo eksotiko, oaze, planinske steze in plitke zalive... obiščite ga.

Stara Novalja
Odkar so trajektno pristanišče prestavili v Žigljen je Stara Novalja postala tiho mestece. Naselje razpolaga z številnimi zasebnimi apartmaji, sobami in dvemi pansioni. Glavna fešta je praznik sv. Petra i Pavla (29. Junij).

STARA NOVALJA, je naselje u istoimenskem zalivu na severnovzhodni strani otoka Pag, cca. 5 km severno od Novalje. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradaništvo, ribištvo in turizem. Zaliv Stara Novalja je potopljeni del Paško-dinjiške doline. Obale so strme, razen na jugovzhodni strani, kjer obala prehaja v Novaljsko polje. Najglobji je vhodni del zaliva (38-47 m); proti notranjem delu globina postopnov vpada in ob jugovzhodni obali globina znaša 10,4-11,4 m. Zaliv je zaščiten od burje in juga. Za večja plovila najvarnejše je sidrišče južno od zaliva Drljande na globini 27-38 m. Manjša plovila in jahte z vgrezom do 3,5 m se privezuje na zunanji strani koljenastoga gata (pred naseljem).

Nahaja se na magistralni prometnici (M29). V Stari Novalji se nahajajo ostanki antičnih zidov, kasnoantička nekropola, in ruševine predromnske cerkve sv. Križa.

Novalja
Se nahaja v zalivu, ki je obraščen z borovim gozdom. V okolici mesta se nahajajo prečudovite plaže: Zrće, ki je ena od najljepših jadranskih plaž, Caska, Straško, Trinčel i dr. Novalja je tako postala letovišče številnih turistov. Ponudbo sestavljajo, hoteli, avtokampi, zasebni apartmaji, turistično naselje Gajac (polovica), športsko-rekreacijski center v avtokampu Straško, gastronomija (paški sir, janjetina, domače vino), kulturne priredbe - atraktivni domači ples, dragocena kulturna dediščina, izleti z ladjico.

NOVALJA, naselje in pristanišče v istoimenskem zalivu na jugozahodni obali otoka Pag. V naselje so danes vključeni tudi prejšnji zaselki Sveti Ante i Spital. V rimskih časih (ostanki rimskega vodovoda) se je v okolici novalje Novalje nahajalo mesto Cissa (danes zaselek Caska). To naselje zbitega primorskega tipa se je v današnjih časih precej razširilo. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradništvo, živinoreja, ribištvo in turizem. Novaljski zaliv je dobor zaščiten pred vetrovi iz I. i II. kvadranta; vetrovi in zahodne in severzahodne smeri so precej močni. Pri vplovljavanju morajo večje ladje paziti na nizko morje, ki ponekod dosega globino le 8,5 do 9,8 m). 1,8 km jugozahodno 0d rta Vrtlića. Ob privezih v luki lahko pristajajo manjša plovila. Večje ladje pa lahko pristajajo ob vhodu v zaliv. Naselje se nahaja na regionalni prometnici (29) ki poteka vzdolž celega otoka.

Novalja se je razvila na ostankih antičnega naselja Novalia, ki je predstavljalo južno luko rimskemu naselju Cisse (današnja Caska). Iz rimskih časov so dobro ohranjeni ostanki vodovoda, več napisov in aritekturna plastika.
Danes je Novalja center vsega dogajanja in zabave na otoku.

Pag
Turizem se na Pagu razvija šele zadnjih nekaj desetletij. Prostrana in urejena mestna plaža se nahaja le nedaleč stran od središča mesta. Plaža je primerna za otroke in mladino. V njeni bližini se nahajajo nekdanja skladišča starih paških solin (eno od skladišč je preurejeno v diskoklub) in zdravilno paško blato (na predelu imenovanem Lokunja).

V Pagu se izdeluje znana paška čipka, ki je najbolj znan nacinoalni čipkarski izdelek, v mestni sirani pa nastaja eden od najbolj znanih in avtentičnih nacionalnih sirov - paški sir. Nacionalno in suvenirsko kategorizacijo ima tudi paška nošnja.

Današnjo ponudbo mesta pag tvorijo hoteli, apartmaji, sobe, športno-rekreacijska ponudba (vodeni športi), kulturni programi.
Bližina Karlobaga in velebitskega svetovnega rezervata ljubteljem planin omogoča da v enem dnevu izkusijo gorsko-kopališčni užitek. V povezavi z praznikom Velike Gospe (marijino nebovzetje) (15. avgust) je povezana velika fešta. Ravno tako pa so dobro obiskani tudi poletni karnevalski dnevi, na katerih si lahko obiskovalci ogledajo slikovite maske.

PAG, je mesto in luka na jugovzhodni obali istoimenega zaliva na otoku Pagu. Naselje se nahaja na jugozahodnem području Kršina (263 m), kjer se Paški zaliv z ozkim prehodom (Prosika) nadaljuje proti jugovzhodu v plitko slano jezero (Paška solila).

Notranji del zaliva (južno od rta rta Sveti Nikola) je plitek in muljast. V pristanišče vodi 50 m širok in do 4,5 m globok plovni kanal. V luki je zgrajena zaprta lučica z največjo globino 2,9 m, južno od nje pa je zidana obala ukjer globina vode znaša 3,6 do 4 m. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradništvo, živinoreja, ribištvo ladjedelništvo, predelava soli in turizem. Nahaja se na magistralni prometnici (M29), ki poteka vzdolž celotnegaa otoka.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija  %

AKCIJA

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net