Iskalnik počitnic

Primošten


Koristne informacije

Primošten

Primošten, turistično naselje, čudovita prodnata plaža, vinogradi, hoteli Primošten, Severna Dalmacija, Hrvaška
PRIMOŠTEN je premoščen otok, ena od najlepših jadranskih vizur in je po svoji lepoti neponovljiv dar narave. Nahaja se v neposredni bližini Šibenika in Splita, s kopnega je omejen z enostavnimi, slikovitimi primoštenskimi vinogradi, a z morske strani je obdan z vencem sedmih otočkov. Ta lepota je pripeljala v primoštenski kraj prve turiste, vzpodbudila gradnjo hotela, restavracije in seveda Marine Kremik.

Primošten je občina, istoimensko naselje in pristanišče južno od Šibenika, Šibensko-kninska županija, Hrvaška.

Geografija
Primošten leži na manjšem polotoku med zalivoma Raduča in Primošten. S kopnim je povezan z ozkim nasipom. Kraj je dobro zaščiten pred severnimim vetrovi in ima blago klimo. V zalivih Vela, Mala Raduča, Primošten in Peleš so prostrane plaže. Primošten je priljubljena turistična destinacija.

Naselja v občini
Občino Primošten, ki se razprostira na površini 57,18 km2 sestavljajo naselednja naselja: Kruševo, Primošten, Burnij, Široke, Vadalj in Vezac.

Prebivalstvo
V občini Primošten stalno živi 2992 prebivalcev (popis 2001).

Zgodovina
Ime Primošten izhaja iz glagola primostiti; otok na katerem je kraj nastal v 16. stoletju, v času turških vpadov, je bil z mostom ločen od kopnega. Naselje je bilo zavarovano z obzidjem in obrambnimi stolpi, ki pa so jih v 19. soletju podrli.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net