Iskalnik počitnic

Tučepi


Koristne informacije

Tučepi

Tučepi, Srednja Dalmacija, Hrvaška

Nekoč malo ribiško in poljedelsko mestece, danes znana turistična destinacija se nahaja v srcu Makarske Riviere v vznožju gore Biokovo.
Tučepi so turistično mesto, ki je nastalo na temeljih rimske hiše, villae rusticae.

Tučepe krasi najdaljša plaža na Makarski rivijeri, dolga skoraj 3 km. Sprehajalna pot je obkrožena z borovim gozdom ter kristalnio bistro morje in bele plaže.

Podpeć, Čovići, Srida sela, Šimići i Podstup so tučepski zaselki, poznani po starih nasadih oljk, vinogradih, kuharskih specialitetah in prekrasenem pogledu.

Zgodovina
Področje, kjer stoji današnje naselje, je bilo poseljeno že v antiki. V sterih listinah je 1434 prva omenjena cerkev sv. Jurja, ki danes stoji neposredno ob ohotelu Jadran. Cerkev je bila grajena v prehodnem slogu iz romanike v gotiko. V cerkev so vzidani rimski kapitlji, ob njej paje rimska nagrobna stela, srednjeveška nagrobna plošča in dva stečeka. Na pokopališču stoji baročna cerkvica v kateri so shranjeni fragmenti starikrščanske bazilike, ki je stala postavljena v neposredni bližini.

Geografija

Naselje leži pod gorskim masivom Biokova ob glavni cesti Split - Dubrovnik okoli 5 km jugovzhodno od Makarske. Kraj odlikujejo prostrane peščene plaže in borovi gozdički v katerih je postavljenih več turističnih objektov. V dobro zavarovanem manjšem pristanišču z okoli 100 m dolgim valobranom v obliki črke L stoji svetilnik. Tu lahko pristajajo plovila dolga do 15 m. Globina morja v pristanu je do 4 m.

Iz pomorske karte je razvidno, da svetilnik, ki stoji na koncu valabrana, oddaja signal: R Bl 5s. Nazivni domet svetilnika je 4 milje.

Tučepi so pravo mesto za vaše počitnice :)


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija -15 %

AKCIJA

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
[email protected]