Iskalnik počitnic

vstop na hrvaško Covid 19 - Od 1. aprila 2021 lažji vstop na Hrvaško

vstop na hrvaško Covid 19 - Od 1. aprila 2021 lažji vstop na Hrvaško

Od 1. aprila 2021 lažji vstop na Hrvaško

Najnovejša Odločba o začasni prepovedi in omejitvah prečkanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaradi zaščite prebivalstva pred boleznijo Covid-19 z dne 1. april 2021 določa, da v Republiko Hrvaško lahko vstopijo osebe, ki prihajajo neposredno iz držav in/ali regij članic Evropske unije oziroma državi in/ali regij članic schengenskega prostora in držav pridruženih schengenskemu prostoru, ki imajo:
- Potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu na SARS-CoV-2, ki se nahaja na Skupnem seznamu hitrih antigenskih testov in jih priznavajo države članice EU, objavlja pa jo Evropska komisija, ki ni starejši od 48 ur od trenutka testiranja do prihoda na mejni prehod. V kolikor gre za hitri antigenski test in bivanje daljše od 10 dni v Republiki Hrvaški, do desetega dne od izdaje prvega testa, mora slediti ponovno testiranje.
- Potrdilo o cepljenju za osebe, pri katerih je minilo 14 dni od drugega odmerka cepiva proti COVID-19 ali od prvega odmerka cepiv, za katere je predviden en odmerek.
- Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.
- Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Izjeme od zgoraj navedenih pogojev so:
- Delavci in samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge, vključno z zdravstvenimi delavci, obmejni in usmerjenimi delavci ter sezonskimi delavci kot je to navedeno v Smernicah o realizaciji svobodnega gibanja delavcev v času pandemije bolezni COVID-19
- Učenci, študenti in stažisti, ki vsakodnevno potujejo v tujino.
- Pomorščaki in delavci v sektorju prometa in ponudniki storitev prevoza, vključno z vozniki tovornih vozil, ki prevažajo dobrine za uporabo na državnem področju ter tiste, ki so v tranzitu.
- Diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prihajajo na povabilo mednarodnih organizacij ter čigar fizična prisotnost je potrebna za funkcioniranje teh organizacij ter vojno osebje, policisti, osebje civilne zaščite in humanitarni delavci pri opravljanju njihovih dolžnosti.
- Osebe, ki potujejo in nujnih družinskih in poslovnih razlogov, vključno z novinarji pri opravljanju njihove dolžnosti.
- Potniki v tranzitu, pri čemer Republiko Hrvaško morajo zapustiti v roku 12 ur od vstopa na ozemlje Republike Hrvaške.
- Pacienti, ki potujejo iz nujnih zdravstvenih razlogov.

Pomembna novost je tudi ta, da otroci mlajši od starosti 7 let, ki potujejo v spremstvu staršev/skrbnikov, ne potrebujejo negativnega rezultata testa ali karantene, v kolikor starši/skrbniki imajo negativen PCR ali hitri antigenski test oziroma potrdilo o cepljenju ali preboleli bolezni.
Vsem potnikom še naprej svetujemo predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaenkrat velja do 15. aprila 2021
Vse ažurne informacije pa lahko najdete na
https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ali na https://croatia.hr/sl-SI/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Vir

Pred potovanjem na hrvaško prosim vedno preverite aktualne omejitve in pogoje na:
https://www.koronavirus.hr/

Zgornje je veljalo na dan: 1.4.2021 !
Pomoč uporabnikom:
(01) 512 18 25