Iskalnik počitnic

DUBROVNIK


Koristne informacije

DUBROVNIK

Dubrovnik, eno od najvidnejših turističnih letovišč ob obali Jadranskega morja, križarjenje, hoteli Dubrovnik, apartmaji Dubrovnik, Južna Dalmacija, HrvaškaDubrovnik je pristaniško in zgodovinsko mesto, administrativni središče Dubrovniško-neretvanske županije, ter eno od najvidnejših turističnih letovišč ob obali Jadranskega morja, na skrajnem južnem delu Hrvaške. Je eno od štirih največjih mest Dalmacije.

Od leta 1991 se je število prebivalcev v občini iz 43.770 (popis 1991) povečalo na 49.728 (popis 2001), od tega je bilo 88,73 % Hrvatov.

NASTANEK MESTA
Nastanek mesta Dubrovnika sega v relativno daljno preteklost ter je - podobno kot v primeru mnogih starih sredozemskih mest - obdan z legendami. Od več legend o njegovem nastanku je zgodovinsko najbolj utemeljena legenda, ki povezuje nastanek novega mesta z uničenjem in propadom starega rimskega mesta Epidaura (na mestu današnjega Cavtata) v 7. stoletju. Pozneje se je mesto razvilo v pomembno trgovsko silo in središče mestne državice, Dubrovniške republike, ki je obstajala do leta 1808.

KLIMA
Mesto Dubrovnik je najjužnejše hrvaško mesto. V njegovi okolici vlada izrazita mediteranska klima. Povprečna letna temperatura znaša okrog 17 °C, odlikuje se po zelo blagih zimah ter zelo sončnih in suhih poletjih. Povprečna temperatura v zimskih mesecih znaša okrog 10 °C, maksimalna povprečna letna temperatura pa okrog 26 °C. Od burje mesto varuje planina Srđ, od sunkov juga pa delno otok Lokrum. Kot celotno hrvaško obalo Jadrana, dubravniško primorje poleti osvežuje maestral. Dežuje navadno v zimskem obdobju, pojav snega pa je povsem izjemen. Povprečna letna temperatura je višja od 21 °C, povprečna letna količina padavin pa je 1.250 mm.
HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net