Iskalnik počitnic

Orebić


Orebić

Orebić, hoteli Orebić, na polotoku Peljšac, peščene plaže, številni zalivi s kristalno čistim morjem, apartmaji Orebić, mobilne hišice Perna, kamp Perna, Južna Dalmacija, HrvaškaOREBIĆ leži na jugozahodnem delu polotoka Pelješca v vznožju gore Sv. Ilija (961 m). Gre za slikovito mestece, ki predstavlja zibelko pomorskih kapitanov in mornarjev, katerih bogata zgodovinska zapuščina se nahaja v pomorskem muzeju. Obala vzdolž naselja in oklice ponuja peščene plaže in številne zalive z kristalno čistim morjem. Med plažami se posebej izpostavlja plažo Trstenica.

Orebić je bil včasih pomembno pomorsko središče; do XVI. st. se je imenoval Trstenica in je bilo sedež kneza, ki je spadal pod Dubrovniško upravo (1343.-1806.). Kamnite gomile in utrdbe (na hribu Grudi, in na hribu Vižanjici) izvirajo iz pradavnine. Otrkite so tudi sledi rimskih naselij (ostanki villae rusticae, grobovi). Samostansko cerkev je zgradil 1486. Mihoč Radišić; na glavnem portalu je relief Madone, delo nepoznanega N. Fiambertija, v cerkvi pa je relief Madone, ki je delo Nikole Firentinca.

Že od začetka se je Orebić razvijal kot središče pomorstva (njegovo ime je dejansko ime ene od kapetanskih pomorskih družin). Leta 1865. je bilo utemeljeno Pelješko pomorsko društvo, ki je imelo celo 33 prek-oceanskih jadrnic. Eno od največjih pomorskih društev Sredozemlja je razpolagalo tudi z lastno ladjedelnico. Z izumom in vse večjo uveljavitvijo parnih ladij je Orebić doživel hud udarec, vendar kljub temo pomorska izobrazba ostaja najbolj cenjen poklic v Orebiću in na Pelješcu. Danes je Orebić važno turistično mesto s kar nekaj hoteli in velikim številom zasebnih apartmajev.

Gospodarska osnova je poljedelstvo, sadjarstvo, ribištvo in turizem. Mestece je povezano z redno trajektno linijo do otoka Korčula. Nahaja se na regionalni prometnici, ki teče vzdolž celotnega polotoka.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
[email protected]