Iskalnik počitnic

Rijeka - Reka


Koristne informacije

Rijeka - Reka

Reka je tretje največje mesto na Hrvaškem in največje pristanišče v državi. Leži ob Kvarnerskem zalivu na severni obali Jadranskega morja. Reka je sedež Primorsko-goranske županije. Leta 2001 je mesto imelo 144.000 prebivalcev.

Kulturna dediščina
Iz preteklih obdobij se je ohranila bogata kulturna dediščina. Najstarejši je arhitekturni spomenik rimskega obdobja je Rimski lok (stara mestna vrata) iz 4. stoletja in del ohranjenega mestnega obzidja z mestnim stolpom kot nekdanjim vhodom v mesto.

Kapucinska cerkev
V starem mestnem delu je še cela vrsta imenitnih zgradb. Posebne pozornosti je vredna Kapucinska cerkev z razkošnim pročeljem.

Mesto se ponaša z pomorskim, zgodovinskim in naravoslovnim muzejem ter moderno galerijo.

Na 138 m visoki vzpetini nad sotesko reke Riječine stoji stara trdnjava Trsat. Do nje z ene strani vodijo znamenite stopnice »Trsatske stube«, zgrajene 1531. Utrdbo Tarsatico so v obrambni sistem vključili že Rimljani. Kot srednjeveška trdnjava je bila od 13. do konca 15. stoletja v posesti Frankopanov, potem je prišla pod upravo Madžarov in mesta Bakar. Ko so proti koncu 17. stoletja prenehali turški vpadi, je izgubila trdnjavski pomen. Leta 1750 jo je močno poškodoval potres in so jo opustili; 1826 jo je kupil avstrijski maršal Laval Nugent in jo tako obnovil, da je ohranila prvine zgodnjesrednjeveške utrdbe. Sedaj je kulturnozgodovinski spomenik. Ob trdnjavi stoji romarska cerkev matere Božje ns Trsatu, postavljena 1453, ob njej pa frančiškanski samostan z bogato zakladnico in galerijo umetniških del.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net