Iskalnik počitnic

Otok Brač - Supetar


Otok Brač - Supetar

Supetar, otok Brač, Hrvaška
je mesto in pristanišče na severni obali otoka Brača, dolge in lepe peščene plaže, ki so obkrožene z borovim gozdom ga uvrščajo v že od nekdaj priljubljeno letovališče za počitnice.

Supetar; 2568 prebivalcev

SUPETAR, je mesto in pristanišče na severni obali otoka Brača. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, maslinarstvo, predelava plastičnih mas, ribištvo in turizem. Nahaja se na regionalni prometnici ki poteka skozi celoten otok.

Trajektno pristanišče je zelo dobro povezano z Splitom saj trajekt vozi večkrat dnevno. Supetar je bil naseljen že v neolitiku (jama Kopačina v bližini mesta, kjer so odkrili tudi ostanke pračloveka) in v antičnih časih (starokrščanski sarkofagi ob cerkvici na pokopališču). Župnijska cerkev z monumentalnim stopniščem (na ostankih bazilike iz V. st.) grajena je bila 1733., razširjena pa 1887. V njej so slike domačega baročnega slikarja Feliksa Tironija in baročni oltar nepoznanega venecijanskega slikarja iz XVIII. st. Na pokopališču se nahaja nekaj nagrobnih spomenikov, ki so dela domačina (Supetranina Ivana Rendića). Mavzolej družine Petrinović, z portreti in skulpturami, delo Tome Rosandića. Ob cesti proti Donjem Humcu se nahaja predromanska cerkev sv. Luke iz XI.-XII. st.

Zaradi svojih dolgih in lepih peščenih plaž, ki so obkrožene z borovim gozdom je že od nekdaj priljubljeno letovališče. Obala okoli Supetra, med naseljem Mirca na zahod in Splitske na vzhodu, bo navdušila kopalce vseh starosti. Supetar izpolnjuje visoke standarde bračkega turizma. Organizirajo se izleti na okoliške otoke.

Otok Brač je z Vidovo goro najvišji otok na Jadranu. Na njej je bil med drugo svetovno vojno ubit sin britanskega premiera Winstona Churchilla, ko je kot zavezniški vojak pomagal domačim partizanom.

Z dolžino 40 km, širino 13 km je Brač tretji največji otok med vsemi otoki in otočki na hrvaški obali. Otok je naseljen že nekaj stoletij, na njem pa so našli tudi ostanke pračloveka v jami Kopačina.

Klima otoka je tipično mediteranska. Sonce sije v poletnih časih med 9 in 12 ur dnevno.

Brač leži v najbolj sončnem jadranskem pasu s prek 2700 sončnimi urami. Povprečna temperatura se giblje :
- poleti med 24 stopinjami Celzija
- pozimi med 8,6 stopinjami Celzija.

Obala otoka je zelo razčlenjena in dolga 175 km. Številni zalivi in plaže se nizajo ena za drugo. Na severni strani blestita Lovrečina (oddaljena od apartmajev Ivan le 10 min/avto ). Južna stran je znana po Zlatnem ratu (Bol).

Na samem otoku je 22 naselij, poleg teh pa obstaja še 12 vasic in 5 zapuščenih naselij. Vsa mesta in zaselki imajo svoje posebnosti in kulturno zgodovino. Splitska je ena od njih.

Glavne dejavnosti:
- kamnoseštvo (pridobivanje belega in čvrstega apnenca),
- turizem,
- predelava rib,
- poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo in živinoreja.


Točke na otoku, ki so vredne ogleda:

PUSTINJA BLACA (vstopnina)
Blaca naj bi nastala postopno, najprej so se v skalnato jamo poleg objekta naselili menihi, nato pa so okoli nje začeli graditi samotarska prebivališča. Leta 1551 naj bi iz celine, predvsem iz Poljic pobegnili ljudje pred Turki. V Blacah so tako gradile svojo kulturo cele generacije menihov. Zadnji med njimi je bil Niko Milčević, ki je umrl leta 1963. Preostalo pa boste izvedeli od vodnikov…

ZMAJEVA VOTLINA
Njena največja uganke je, kdaj je pravzaprav nastala. Glavni relief predstavlja bitko med dobrim in zlim. Več o njej lahko izveste ob obisku...

VIDOVA GORA
Vidova Gora 778m (prečudovit razgled na sosednje otoke in Italijo),

Muzej o otoku Braču (naselje Škrip - vstopnina)


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net