Iskalnik počitnic

Otok Korčula


Koristne informacije

Otok Korčula

Otok Korčula, otok z dolgoletno turistično tradicijo, ugodna klima in zdravilno blato, Lumbarda, Hoteli Korčula, Južna Dalmacija, HrvaškaOtok KORČULA se nahaja v Srednji Dalmaciji in je šesti največji otok v Jadranskem morju.
Korčula je otok morja, sonca, kamna in vina. Prebivalci Korčule so se ukvarjali z ladjedelstvom in klesanjem kamna, dejavnostjo, ki tam še živi. Poleg tega se Korčulani ukvarjajo z vinogradništvom, tako da tam najdemo ene od najkakovostnejših vin, kot je Pošip ali Grk.

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI
Njena površina znaša 270 km2 (dolžina 46,8 km, povprečna širina 5,3 do 7,8 km); 11 459 prebivalcev. Od polotoka Pelješca ga loči Pelješki kanal, najmanjša razdalja med njima je 1270 m. Otoška obala je dolga 182 km, obala bližnjih otočkov pa nadaljnjih 54 km.

Otok je zelo razgiban in bogat s številnimi zalivčki. Medtem ko je severna obala sorazmerno nizka, lahko dostopna, je južna obala bolj strma, saj segajo skale tudi do 30 m nad morjem.

Podnebje in temperatura:
Klima otoka, za katero so sicer značilne s tipične sredozemske značilnostmi je zelo mila. Temperature so razmeroma visoke. Povprečna letna temperatura znaša 16,8° C in povprečna temperatura v najbolj mrzlem mesecu januarju znaša 9,1° C, v najbolj vročem mesecu juliju pa 26,9° C. Otok ima veliko naravnih znamenitosti. V bližini mesta Korčule se nahaja arhipelag, okoli 20 nenaseljenih otokov, ki so porasli z makijo.

TURIZEM
Otok Korčula danes predstavlja edinstveni spoj prekrasne narave, tisočletne kulturne tradicije in zgodovine ter modernega turizma. Tako je Korčula danes pomembno turistično središče. Turizem ima na otoku dolgoletno tradicijo. Že davnega leta 1912 je bil odprt prvi sodobni hotel Korčula v stavbi, zgrajeni leta l871.

Številne prekrasne plaze in zalivi, luksuzni hoteli in počitniške hiše, stoletni olivni nasadi in vinogradi, prastara počivališča in stara otoška mesta, ki kot da bi bila izgubljena v davno minulih časih, privabijo na ta otok turiste iz vsega sveta. Turistično ponudbo sestavljajo tudi različne možnosti za šport in rekreacijo, posebno za vodne športe; organizirani izleti ter vrsta kulturnih in zabavnih prireditev, med njimi znani viteški igri moreška in kumpanija slovita daleč naokoli. Viteško igro moreška prirejajo na Korčuli že od 15. stoletja in izvira iz Španije. Moreška je boj med vojskama belega in črnega kralja za princeso, ki jo je ugrabil črni kralj.

Posebnega pomena je t.i. 'zdravstveni turizem', katerega omogoča blaga klima , čisti zrak in morje, ter zdravilno blato, ki se nahaja na nekaj različnih otoških lokacij.

Na obali otoka se nahajajo mesta: Korčula, Lumbarda, Vela Luka, v notranjosti pa Žrnovo, Pupnat, Čara, Smokvica in Blato.

Mesto Lumbarda, št. prebivalcev: 1000Lumbarda je oddaljena šest kilometrov (vzhodno) od mesta Korčula. Razprostira se ob obali, ki je polna malih zalivov, kot tudi po okoliških hribčkih, obdajajo pa jo prostrani, peščeni vinogradi.
Do Lumbarde se lahko pride po dobro asfaltirani cesti, ki pelje skozi slikovite pejsaže borovih gozdov in nasadov oljk. Na tem področju je v 3. stoletju pred našim štetjem bila ustanovljena grška (helenistična) gospodarska naselbina, iz katere izhajajo Psefizma in Gnathia vaze iz grobov (sedaj se nahajajo v Mestnem muzeju).
Rimska vila rustica (vaško posestvo) se nahajala severovzhodno od današnjega naselja in je bila v bližini obale, pri mestu ki se imenuje Bile zale. Od 16. stoletja so premožni Korčulani, zemljiški posestniki v Lumbardi na izbranih mestih gradili utrjene počitniške hiše – kaštele, med katerimi so nekateri še danes dobro ohranjeni in nastanjeni: kašteli Nobilo, Milina, Kršinić.
Na hribčku v središču starega dela naselja, v mestu Vela glavica, se nahaja triladijska župna cerkev sv. Roka, a v samem mestu obstaja nekaj manjših kapel: sv. Bartul, sv. Peter, Mala Gospa. Zelo je pomembna in opazna cerkev sv. Kriza iz leta 1774., ki je obkrožena z vinogradi, pred samo cerkvijo pa je značilno stebrišče.
Prebivalci Lumbarde so se stoletja ukvarjali s kmetijstvom, najbolj pogosto z vinogradništvom, ribištvom in kamnoseško obrtjo. Tu so rojeni nekateri zelo znani sodobni hrvaški umetniki in slikarji: Ivo Lozica, Lujo Lozica, Stipe Nobilo, in najpomembnejši Frano Kršinić .

Mesto Korčula, št. prebivalcev: 3000Mesto Korčula je locirano na severovzhodnem delu otoka, in je zgrajeno ob sami obali. Sestavljeno je iz Starega mesta na malem, ovalnem polotoku, baročnega predmestja neposredno pod starim obzidjem, in tudi iz novih delov, ki se razprostirajo po obali vzhodno in zahodno od starega središča.
Mesto Korčula je mesto, vklesano v kamen (tako kot Dubrovnik) in se nahaja na majhnem polotoku, obkrožen s srednjeveškimi zidovi.
Korčula je mesto znamenitega popotnika Marca Pola. Njegova rojstna hiša se nahaja v starem mestnem jedru.
Danes v mestu živi približno 3000 prebivalcev, a največje število stanuje v novih naseljih. Mesto je središče administrativne uprave Mesta Korčula, ki zajema del otoka in pet naselij. Poleg Korčule, to so Zrnovo , Pupnat, Čaru i Račišće, s približno 6000 prebivalcev. Na Korčuli se nahajajo številne družabne, kulturne, gospodarske, zdravstvene organizacije in ustanove: otroški vrtec, osnovna in srednja šola (gimnazija), muzej, knjižnica, zdravstveni dom, turistične agencije, banke, lekarna, hoteli, ladjedelstvo, trgovske in gostinske ponudbe ipd. Tu delujejo tudi kulturno-umetniška društva, ki se ukvarjajo z zborovskim petjem in folkloro. Obstajajo tudi športna društva.
Prvi podatek o obstoju srednjeveškega mesta na otoku Korčula nam v 10. stoletju posreduje bizantinski zgodovinar in cesar Konstantin Porfirogenet, ki piše o 'zidanem mestu'. Na podlagi številnih okoliščin obstajajo domneve, da se je to mesto nahajalo na koncu današnjega starega jedra Korčule, čeprav ni nobenih najdenih ostankov graditeljstva, ne iz teh časov, ne iz romanike.
Mesto Korčula se lahko pohvali, da mu je uspelo ohraniti več stoletno tradicijo viteških iger, imenovanih Moreška, ki vsako leto potekajo 29. julija, na dan sv. Todora. Med znamenitostmi, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo v enem najlepše ohranjenih srednjeveških mest na Mediteranu so še: katedralo svetega Marka, Gospejina cerkev, mestni muzej, renesančne palače, mestno obzidje in trdnjave, itd.

Mesto Vela Luka, št. prebivalcev: 5000Vela Luka je največje mesto na otoku Korčula in je od mesta Korčula oddaljena 42 kilometrov. Mesto se razvija na začetku 19. stoletja v globokem, zavarovanem zalivu. Poleg stanovanjskih hiš ima tudi nekaj hotelov, ter zdravilišče za revmatske bolezni in rehabilitacijo Kalos.
Prebivalci se ukvarjajo s kmetijstvom, ribarjenjem in turizmom. V samem mestu je tudi ladjedelnica Greben, kot tudi tovarna ribjih predelav Jadranka ter drugi manjši industrijski in gospodarski pogoni. Kulturni center se nahaja v prenovljeni baročni stavbi - starem letovišču Kaštelu, in hrani dragoceno arheološko predzgodovinsko zbirko iz bližnjega neolitskega najdišča Vela spilja, in tudi lokalne rimske ostanke v okolici mesta.
V okolici Vele Luke so številni zalivi, primerni za kopanje in zelo atraktiven je tudi bližnji, zeleni otoček Ošjak.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija -15 %

AKCIJA

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
[email protected]