Iskalnik počitnic

Otok Pašman


Otok Pašman

Otok Pašman, prekrasen otok, odličen za preživetje robinzonskih počitnic, pogled na Kornate, Robinzon, eko turizem, Severna Dalmacija, Hrvaška
Pašman je otok v Severni Dalmaciji, pripada Hrvaški; središče otoka je istoimensko naselje.

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI:

Pašman leži južno od Zadra in jugovzhodno od otoka Ugljan, od katerega ga deli ozek leta 1883 prekopan kanal Ždrelac. Otok ima površino 63 km2. Od celine ga loči Pašmanski kanal. Otok je na zahodu grajen iz krednih apnencev, na vzhodu pa iz dolomita. Najvišji vrh na otoku je Bokolj, ki doseže višino 274 mnm. Zahodna obala je strma s številnimi zalivčki, zavarovanimi pred burjo. Na manj razčlenjeni in položnejši vzhodni obali se zvrstijo vsa otoška naselja.

NASELJA:
Vzdolž položnejše vzhodne obale se nahajajo vsa otoška naselja: Banj, Barotul, Dobropoljana, Kraj, Mrljane, Neviđane, Pašman, Tkon, Ugrinić in Ždrelac. Po podatkih iz leta 2001 na otokih živi 3100 prebivalcev. Velika cečina se jih ukvarja še s tradicionalnim ribištvom, poljedelstvom, oljarstvom in turizmom zadnja leta. Turistična ponudba postaja vse bogateša - najznamenitejše so Robinzonske hiške - pravi raj za počitek.

ZGODOVINA:
Otok je neprekinjeno naseljen že iz prazgodovinskih časov, kar dokazujejo ilirski grobovi in arheološke najdbe iz rimskih časov, katere so našli na področju naselja Pašman. V zalivu Sv. Ante na jugozahodu otoka stoji romanska enoladijska cerkev. Od leta 1050 je bil otok v posesti biogradske škofije, od leta 1126 zadarske nadškofije. Na otoku je v naselju Kraj frančiškanski samostan sv. Dujma, na griču Ćokovac pa benediktinski samostan sv. Kuzme in Damjana.

GOSPODARSTVO:
Pašman je poznan po prekrasnih peščenih in prodnatih plažah ter borovih gozdovih. Poseljen je le severni del otoka. Ker so pašmanska mesta zelo majhna so odlično mesto za robinzonske počitnice, eko turizem in počitek v osrčju neokrnjene narave. Na otoku je nekaj manjših trgovin, manjših gostiln. Južna stran otoka gleda na prečudovite Kornate; južni Pašman je še nekoliko divji, neokrnjen, mnogo je uval, manjših zalivčkov, opuščenih ribiških hiš ... Ta stran otoka je brez ceste, do tega predela vodijo le improvizirane ceste - Robinzonski turizem je razvit na južnem delu Pašamana.

ZNAMENITOSTI:
Po otoku se je mogoče voziti s kolesom. Priporočamo izlete s kolesom po hribih (V. Bokolj - prekrasen pogled na Kornate, sosednje majhne otočke, pašmanski kanal, Biograd in na okolico).
Ohranila sta se še dva samostana: frančiškanski in benediktinski. Mogoče pa je tudi z ladjico obiskati mesti Biograd in Zadar.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija  %

Poletje 2023

| Najem

Novo
Akcija  %

Poletje 2023

| Polpenzion

Novo
Akcija  %

Poletje 2023

| Najem

Novo
Akcija  %

Poletje 2023

| Najem

Pomoč uporabnikom:
[email protected]