Iskalnik počitnic

Otok Krk


Ponudba zajema:

Otok Krk

Otok Krk, Hrvaška
eden izmed največjih hrvaških otokov s prekrasnimi plažami in zalivi.Otok Krk leži na severu Jadrana v Kvarnerskem zalivu. Razprostira se na 409 km2 (dolžina 38 km, širina do 20 km). V 68 naseljih na otoku živi 16.402 prebivalcev. Najvišji vrh otoka je Obzova (569 m).

Razen mesta Dobrinja se večja naselja (Krk, Baška, Malinska, Njivice, Punat) nahajajo ob obali. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo, ribištvo, lovljenje divjadi; za tem petrokemijska in tekstilna industrija, ladjedelništvo, turizem (turistična središča in turistično naselje Haludovo) ter navtični turizem (marina v Punatu).

Relief: Kraški, z zanimivimi kraškimi oblikami: jamami in previsi (Biserujka kod Dobrinja), dolinami in škrapami. V osrednjem delu otoka se nahajajo plodna polja: Omišaljsko, Dobrinjsko, Vrbničko i Bašćansko.

Obala: Razčlenjena, z mnogimi zalivi in naravno peščenimi plažami. Največji zalivi so Soline (zdraviliško blato) in Puntarska draga.

Klima: Je prijetna in blaga. Povprečna letna temperatura zraka je 22,8 °C, morja 23 - 25 °C. Glavni vetrovi: burja, jugo in maestral. Glede na število sončnih dni v letu (2.500), spada otok Krk v najbolj sončne predele Evrope.

Vode: Na otoku se nahajata dva jezera: Jezero in Ponikva, in tri reke: Veli ali Dobrinjski potok, Vretenica i Vela Rika.

Vegetacija: V osrednjem in zahodnem delu otoka prevladujejo šume ter vzgoja mediteranske zelenjave, sadja, oljk in vinogradov. Severni in Južni del otoka pokrivajo skalnati predeli in pašniki..

Rezervati gozdne vegetacije: gozdovi hrasta crnike (Quercus ilex) na Glavotoku in na otoku Košljunu.

Ornitološki rezervati: otok Prvić in severovzhodni strmi del obale otoka Krka, na katerih prebivajo beloglavi orli (Gyps fulvus Habl.). Posebnost krške pokrajine predstavljajo terasasti suhozidi (gromače) in pastirski mrgari, ohranjeni so na krških ravninah nad Bašćansko dolino.

Prometna povezanost: Krk je prometno dobro povezan z kopnim - Krški most povezuje kopensko magistralo (M2) z magistralno prometnico (M29) na otoku vse od severa Baške. Trajekte linije so:
- Valbiska-Merag (Cres),
- Baška -Lopar (Rab);

Oddaljenost od večjih mest v Evropi:
Muenchena 590 km ; Wien-a 530 km ; Milano 540 km
Budapest-e 580 km ; Bratislava 590 km ; Praga 850 km
Trst 130 km ; Zagreb 220 km; Ljubljana 160 km; Rieka 30 km

Glavno mesto je Krk, imenuje se enako kot otok. Najbolj obiskana plaža je Baška. Tam so peščene plaže z zelo čistim morjem. Poleg tega imajo tudi vodne tobogane, izposojo surfov in smučanje na vodi.

Povezave
- Otok Krk - plažeHRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija -15 %

AKCIJA

| Najem

Novo
Akcija -15 %

FIRST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
[email protected]