Iskalnik počitnic

Split


Koristne informacije

Split

Split, eno izmed najlepših mest na Jadranu, Srednja Dalmacija, Hrvaška

Split (italijansko Spalato, latinsko Spalatum, grško Aspalathos) je največje in najpomembnejše mesto v Dalmaciji in hkrati tudi glavno mesto Splitsko-dalmacijske županije.

Mesto se nahaja na polotoku na zahodnemu delu Kastelskega zaliva in Splitskega kanala.

Leta 2001 je mesto imelo 188.694 prebivalcev, od tega je bilo več kot 90 % Hrvatov.

Split je eno izmed tistih mest, kjer jim je staro jedro še uspelo ohraniti skoraj takšno, kot je bilo nekoč. Zato je bil razglašen za najočarljivejše staro mesto.

Na seznamu najprivlačnejših mest pod zaščito Unesca mu sledijo Kamnito mesto v Zanzibarju, srednjeveške ulice v Bruggeu, stari del Havane, pristanišče Campeche iz španskega kolonialnega obdobja v Mehiki, Benetke, francosko mesto Carcassonne, rimske terme v angleškem Bathu, Medina in na desetem mestu Macao, ki velja za najstarejšo evropsko kolonijo na Kitajskem.

Glavna znamenitost: Dioklecijanova palača
Split se je s starim mestnim jedrom in Dioklecijanovo palačo na Unescov seznam svetovne dediščine uvrstil že leta 1979. Leta 305 je palačo zgradil rimski cesar Dioklecijan, da bi v njej preživel svojo starost. Danes se originalne ceste in zidovi palače zlivajo z modernim mestom.

Mesto s približno 200 tisoč prebivalci danes velja za pristaniško mesto, ki je odlična odskočna deska za obisk nekaterih hrvaških otokov, trajekti pa iz Splita redno vozijo tudi v Grčijo in Italijo. Tudi zaradi turizma mestu do danes ni uspelo v celoti ohraniti starega mestnega jedra, kot je bilo nekoč. Čeprav pristanišče in nekatere tovarne kazijo podobo Splita, ima staro mestno jedo še vedno svoj čar.


HRVAŠKA POČITNICE
TOP PONUDBA

Novo
akcija -24 %

05.05. - 09.06.

| Najem

Novo
Akcija -2 %

Poletje 2024

| Najem

Novo
Akcija 30 %

AKCIJA -30%

| Najem

Novo
Akcija -10 %

LAST MINUTE

| najem

Pomoč uporabnikom:
info@hrvaska.net